Gas važan za budućnost Kipra
22 јануара, 2024
Kipar je najbolji izbor za jesenji odmor
22 јануара, 2024

Stiglo 11 Modernih Borbenih Helikoptera iz Kipra

Stiglo 11 Modernih Borbenih Helikoptera iz Kipra

 

23. 11. 2023

Izabrala: Dragana Ivanović

 

Na vojnom aerodromu u Batajnici, predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao 11 impresivnih borbenih helikoptera Mi-35P direktno sa Kipra. Ovaj događaj označava novi korak u modernizaciji i jačanju odbrambenih kapaciteta zemlje.

Kako izveštava agencija Beta, uz pratnju ministra odbrane Miloša Vučevića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duška Žarkovića, predsednik Vučić istakao je ključnu ulogu koju igra vojska u zaštiti zemlje i njenog vazdušnog prostora. Najavio je dalje investicije u sistem odbrane, naglašavajući da će Srbija nastaviti modernizaciju oružanih snaga, i to ne samo domaćim resursima, već i kroz saradnju sa partnerima iz inostranstva.

„Ogromna ulaganja u sistem odbrane sprovodimo bez povećanja javnog duga, a to ćemo i dalje nastaviti“, istakao je predsednik, dodajući da su razgovori o budućim investicijama već vođeni sa premijerkom i ministrom finansija.

Osim dolaska novih helikoptera, Vučić je potvrdio nabavku dronova i drugih savremenih sredstava, čime će se dodatno unaprediti sposobnosti Vojske Srbije. Ipak, detalji o tome iz kojih zemalja će oprema biti nabavljena ostaju tajna, ali predsednik je naglasio da će sve odluke biti usmerene ka očuvanju finansijske stabilnosti zemlje.

Posao sa Kiprom, prema Vučićevim rečima, sproveden je uspešno uz deo finansiranja ostvarenog kroz izvoz domaće raketne artiljerije u tu zemlju. Predstavljajući helikoptere Mi-35P kao „lepotice“, Vučić je najavio njihov remont i modernizaciju, ističući da će do januara šest letelica biti spremno za dejstvo.

Odgovarajući na kritike iz susednih zemalja, predsednik je istakao da je opremanje Srbije vojno neutralne zemlje ključno za očuvanje bezbednosti. „Srbija je jedina vojno neutralna u okruženju koje je uglavnom član NATO-a. Naša sposobnost i snalažljivost su od suštinskog značaja za očuvanje neba i zemlje, i mi ćemo postati još jači“, naglasio je Vučić, a prenosi agencija Beta.

Uz potvrdu ugovora o izvozu srpskih samohodnih haubica Nora B52, predsednik je otkrio da je vrednost posla 311 miliona evra sa jednom zemljom, čiji identitet još uvek čeka zvaničnu potvrdu iz njihovog parlamenta.

Ova najava označava značajan korak ka jačanju vojnih kapaciteta Srbije, dok zemlja ostaje posvećena očuvanju mira i sigurnosti u regionu.

Nastavljanjem korišćenja veb lokacije prihvatate upotrebu kolačića. Više informacija

Podešavanja kolačića na ovoj veb stranici postavljena su na „omogućavanje kolačića“ kako bi vam pružili najbolje iskustvo pregledavanja. Ako nastavite da koristite ovu veb stranicu bez promene postavki kolačića ili kliknete na „Prihvati“ u nastavku, vi pristajete na to.

Zatvori