Da li će Kipar morati da protera svoje „zlatne Ruse“?
8 фебруара, 2023
Stiglo 11 Modernih Borbenih Helikoptera iz Kipra
22 јануара, 2024

Gas važan za budućnost Kipra

Gas važan za budućnost Kipra

14.11.2023

 

Izabrala: Dragana Ivanović

 

Kipar se suočava s ključnom dilemom koja proizlazi iz izbora da podrži Izrael u sukobu s Hamasom, što izaziva nezadovoljstvo Turske. Paradoksalno, upravo je Turska od suštinske važnosti za Kipar kako bi započeo eksploataciju gasa duž obala ovog ostrva u istočnom Sredozemlju, piše Dojče vele.

Ovo ostrvo, smešteno u neposrednoj blizini obala Izraela, Sirije, Turske i Egipta, do sada je bilo poznato kao destinacija za odmor Izraelaca, Libanaca i sve više Rusa u poslednjih deset godina. Međutim, sada je Kipar postao epicentar geopoličkih borbi za moć, s gasnim poljima kao ključnim igračem. Ova polja su otkrivena tokom poslednjih 14 godina, s poslednjim otkrićem 2022. godine. Ove rezerve gasa podstiču mnoge Kiprane da sanjaju o novoj ulozi na Bliskom istoku.

Kosme Oheda, stručnjak za Bliski istok sa madridskog Univerziteta San Pablo (CEU), smatra da eksploatacija ovog gasa može predstavljati priliku za postizanje mira na Bliskom istoku, uključujući i trenutni sukob između Grčke i Turske oko Kipra. „Gasna polja imaju potencijal za ogroman napredak i prosperitet svih uključenih. Takvi projekti izgradnje gasovoda ne mogu ostvariti sami i protivnici su prisiljeni da rade zajedno“, objašnjava Oheda.

Razlike u stavovima između Turske i Kipra su očigledne, s obzirom da Turska trenutno podržava Hamas u sukobu na Bliskom istoku, dok Kipar jasno brani interese Izraela, navodi Dojče vele.

Ipak, postavlja se pitanje realizacije projekta izgradnje gasovoda, posebno nakon situacije između Nemačke i Rusije s gasovodom Severni tok. Elaj Retig, šef odeljenja za energetiku izraelskog trusta mozgova Centar za strateške studije Begin-Sadat (BESA), ističe da rezerve gasa na Bliskom istoku mogu značajno smanjiti zavisnost od drugih dobavljača. Međutim, izvoz tečnog gasa (LNG) lakše je ostvariti u kratkom roku nego izgraditi gasovod. Stoga, vlada u Nikoziji trenutno razmatra izgradnju LNG terminala.

S obzirom na teritorijalne sukobe i podelu ostrva od 1974. godine, Kipar se nalazi u kompleksnoj geopolitičkoj situaciji. Ipak, sadašnja kiparska vlada vidi gas kao šansu da postane ekonomski nezavisnija, posebno s obzirom na smanjenje zavisnosti od Rusije. Naime, gas bi mogao biti most ka većoj ekonomskoj saradnji, što je dodatno važno nakon finansijske krize 2013. godine, kada je Rusija pružila podršku Kipru kroz investicije i kredite.

Uz sve te izazove, pregovori o gasu ne mogu se voditi samo između Kipra i Izraela, već i s Turskom, koja polaže pravo na mineralne resurse u moru kod Kipra od 1974. godine. Kiparska vlada vidi gas kao priliku da smanji svoju zavisnost od Rusa, dok se istovremeno suočava s izazovima različitih političkih interesa u regionu.

I dok se planovi o izgradnji gasovoda suočavaju s izazovima, nada se polaže u kompaniju DEH Quantum Energy, koja radi na električnom priključku na Evropu. Projekat „Evroazijski interkonektor“, koji uključuje podvodni strujni kabl od 2.000 megavata, smatra se lakše ostvarivim u sadašnjoj situaciji. Ipak, geostrateg Kosme Oheda podseća da je potrebno mnogo strpljenja u ovoj složenoj igri pregovora i rivalstava. Očigledno je da gas na Bliskom istoku ne predstavlja samo izvor energije, već i sredstvo političkog pritiska u regiji, zaključuje Dojče vele.

Nastavljanjem korišćenja veb lokacije prihvatate upotrebu kolačića. Više informacija

Podešavanja kolačića na ovoj veb stranici postavljena su na „omogućavanje kolačića“ kako bi vam pružili najbolje iskustvo pregledavanja. Ako nastavite da koristite ovu veb stranicu bez promene postavki kolačića ili kliknete na „Prihvati“ u nastavku, vi pristajete na to.

Zatvori