Investiranje u nekretnine na Kipru
22 јануара, 2024
Kiparske banke promenile način poslovanja
4 марта, 2024

Podrška Kipru u borbi protiv požara na Kipru

Podrška Kipru u borbi protiv požara na Kipru

 

7.7.2023.

 

Izabrala: Dragana Ivanović

 

Liban je poslao dva helikoptera kako bi se pridružio naporima grčkih i jordanskih aviona u pomoći Kipru, članici Evropske unije, u suzbijanju požara koji haraju planinskim terenom, izjavio je zvaničnik u ponedeljak, a prenosi AP.

Teodoros Gocis, portparol kiparskog ministarstva spoljnih poslova, potvrdio je da se očekuje dolazak nekoliko helikoptera iz Libana kako bi pružili pomoć u gašenju požara koji se iznova rasplamsava duž više frontova.

Dva grčka vatrogasna aviona tipa Kanader upućena su da pomognu u suzbijanju vatre u planinama oko 17 kilometara severno od obalskog grada Limasola. Jordan je takođe mobilisao tri aviona, uključujući dva helikoptera Super Puma i helikopter Mi26 ruske proizvodnje. Multinacionalni napori usmereni su na obuzdavanje požara koji je već zahvatio čak 10 kvadratnih kilometara zemlje.

Andreas Gregoriu, sekretar Ministarstva za životnu sredinu, koji koordinira napore za gašenje požara, najavio je da su u toku pregovori s Izraelom za dodatnu vazdušnu podršku ako bude potrebno, piše AP.

Grčko ministarstvo civilne zaštite najavilo je slanje 20 tona usporivača vatre kako bi pomoglo u kontroli situacije na Kipru.

Portparol vatrogasne službe Andreas Ketis objavio je na društvenoj mreži Tviter da, iako je požar delimično stavljen pod kontrolu rano ujutru, ponovo se razbuktava u nekoliko oblasti, što zahteva novu mobilizaciju vazdušnih i zemaljskih ekipa.

Ministar unutrašnjih poslova Konstantinos Joanu izjavio je da je dao uputstva za početnu procenu štete na privatnoj i državnoj imovini.

Zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti ponovnog razbuktavanja požara usled očekivanog snažnog vetra tokom dana. Stanovnici tri sela su evakuisani iz predostrožnosti, ali su se neki vratili nakon što su dobili instrukcije da je situacija pod kontrolom.

Gregoriu je naglasio da su stotine vatrogasaca, uključujući dobrovoljce, uspele da obuzdaju vatru tokom noći, ali se situacija i dalje prati s obzirom na promenljive uslove. Požar je izbio u petak, a i pored prvobitnog obuzdavanja, ponovno se rasplamsao, izazivajući mobilizaciju međunarodnih snaga i povećanu podršku kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

Nastavljanjem korišćenja veb lokacije prihvatate upotrebu kolačića. Više informacija

Podešavanja kolačića na ovoj veb stranici postavljena su na „omogućavanje kolačića“ kako bi vam pružili najbolje iskustvo pregledavanja. Ako nastavite da koristite ovu veb stranicu bez promene postavki kolačića ili kliknete na „Prihvati“ u nastavku, vi pristajete na to.

Zatvori