Podrška Kipru u borbi protiv požara na Kipru
22 јануара, 2024

Kiparske banke promenile način poslovanja

Kiparske banke promenile način poslovanja

 

04.03.2024

 

Izabrala: Dragana Ivanović

 

Prema informacijama agencije Associated Press, depoziti ruskih klijenata u kiparskim bankama su u periodu od 2014. do 2022. opali za 76%, dok su ukrajinski depoziti smanjeni za 67%. Tokom istog vremenskog razdoblja, broj ruskih korisnika kiparskih banaka je opao za 82%, dok je broj ukrajinskih korisnika smanjen za 54%.

Kipar, koji je dugi niz godina bio prepoznatljiv kao destinacija čije su banke rado prihvatale kapital od imućnih štediša, posebno među uticajnim ruskim bogatašima, doživljava promene od finansijske krize 2013. koja ga je gurnula na ivicu bankrota. Predsednik Kipra, Nikos Kristodoulidis, sada obećava sprovođenje sankcija u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini, izražavajući posvećenost njegove zemlje „pravoj strani istorije“ i osuđujući ruski rat.

Prema istim podacima, kiparske banke su od 2014. do 2022. prekinule poslovne veze sa gotovo 60.000 uglavnom ruskih i ukrajinskih građana, dok je zatvoreno oko 126.000 računa sa ukupnim iznosom od približno 40 milijardi evra.

Nedavno izveštavanje kiparskih medija otkriva da su nekolike velike ruske kompanije registrovane na Kipru premestile svoja sedišta u inostranstvo zbog uvođenja kontrola. Međutim, nije jasno koje kompanije su se preselile i u kojoj meri su napustile Kipar.

Nakon govora u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Kristodoulidis tvrdi da je Kipar u potpunosti implementirao sve sankcije EU-a protiv Rusije, pozivajući novinare da provere izveštaj EU-a u kojem su navedene zemlje članice koje nisu postupile po sankcijama.

Kristodoulidis priznaje greške u vezi s dugotrajnim optužbama za pranje novca koje su pratile Kipar, uključujući i sada ukinuti program državljanstva po ulaganju koji je nelegalno izdavao pasoše ruskim

građanima. On ističe da su te greške sada deo prošlosti, s naglaskom na cenu koju je Republika Kipar i kiparski narod platili za njih.

U istrazi slučajeva uključujući advokate i računovođe koji su navodno pomagali u prikrivanju imovine sankcionisanih Rusa i ruskih kompanija, tim stručnjaka iz američkog Federalne istražne kancelarije i Ministarstva pravosuđa sarađuje sa kiparskim istražiteljima. Ova saradnja predstavlja još jedan korak ka unapređenju međunarodne koordinacije u sprovođenju sankcija i ciljanju onih koji su omogućili sankcionisanim ruskim oligarsima da prikriju svoju imovinu, prema izjavi portparola vlade Konstantinosa Letimbiotisa za AP.

U 2022. godini, više od 1.600 internacionalnih kompanija je registrovano na Kipru, pretežno u sektoru tehnologije, uključujući 47 multinacionalnih preduzeća. On ističe da su ove kompanije doprinele otvaranju 36.854 direktnih i indirektnih radnih mesta, što predstavlja povećanje od 42% u odnosu na prethodnu godinu. Nedavno izveštavanje kiparskih medija ukazuje na to da su neke velike ruske kompanije registrovane na Kipru prenele svoja sedišta u inostranstvo zbog novih kontrola, ali nije jasno koliko i koje od njih su zapravo napustile Kipar.

Nastavljanjem korišćenja veb lokacije prihvatate upotrebu kolačića. Više informacija

Podešavanja kolačića na ovoj veb stranici postavljena su na „omogućavanje kolačića“ kako bi vam pružili najbolje iskustvo pregledavanja. Ako nastavite da koristite ovu veb stranicu bez promene postavki kolačića ili kliknete na „Prihvati“ u nastavku, vi pristajete na to.

Zatvori