Brnabić
20 марта, 2022
Ujedinjenje
20 марта, 2022

Provokacije

Kipar u fokusu: Francuska optužila Erdogana za provokaciju

 

21.07.2021

Izabrala: Dragana Ivanović

Turski vojnici osvojili su sjevernu trećinu Kipra u 1974, u odgovoru na osujećeni puč  u Nikoziji koji je imao za cilj pripajanje Kipra Grčkoj.

Francuska je u srijedu optužila turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za provokaciju nakon što je insistirao na dvodržavnom rješenju za Kipar tokom posjete turskom sjeveru mediteranskog otoka. Erdogan je također podržao planove djelimičnog ponovnog otvaranja „grada duhova“ Varoshe.

“Francuska duboko žali zbog jednostranog poteza koji nije koordiniran i predstavlja provokaciju”, navodi ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

“To podriva napore na gradnji povjerenja neophodnog za hitni nastavak pregovora o pravednom i trajnom rješenju kiparskog pitanja”, navodi ministarstvo, prenijela je Fena pozivajući se na AFP.

Tokom jučerašnje posjete, Erdogan je podržao dvodržavno rješenje na Kipru.

Otvaranje grada Varosha

Također je insistirao na planovima djelimičnog ponovnog otvaranja nekadašnjeg turističkog središta Varoshe, ispražnjenog od svojih prvobitnih stanovnika iz reda kiparskih Grka.

Kiparski Turci saopćili su u utorak da bi dio Varoshe mogao biti stavljen pod civilnu kontrolu i ljudi bi bili u stanju da ponovo potražuju svoju imovinu – razbjesnivši kiparske Grke koji optužuju svoje turske suparnike za orkestriranje otimačine zemlje van očiju javnosti.

Varosha, jezivi mozaik napuštenih starinskih hotela i rezidencija u vojnoj zoni u kojoj nikome nije dopušten ulazak, napuštena je od izbijanja rata u 1974. koji je podijelio otok.

Francuska, koja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, potegnut će to pitanje na sjednici zakazanoj za četvrtak, navodi ministarstvo.

Turski vojnici osvojili su sjevernu trećinu Kipra u 1974, u odgovoru na osujećeni puč  u Nikoziji koji je imao za cilj pripajanje Kipra Grčkoj.

Nastavljanjem korišćenja veb lokacije prihvatate upotrebu kolačića. Više informacija

Podešavanja kolačića na ovoj veb stranici postavljena su na „omogućavanje kolačića“ kako bi vam pružili najbolje iskustvo pregledavanja. Ako nastavite da koristite ovu veb stranicu bez promene postavki kolačića ili kliknete na „Prihvati“ u nastavku, vi pristajete na to.

Zatvori