Šta nam 9.500 godina stara sahrana čoveka i mačke sa Kipra govori?
8 фебруара, 2023
Gas važan za budućnost Kipra
22 јануара, 2024

Da li će Kipar morati da protera svoje „zlatne Ruse“?

Da li će Kipar morati da protera svoje „zlatne Ruse“?

13. 3. 2022.

Izabrala: Dragana Ivanović

 

Na Kipru živi oko 40.000 Rusa koji su postali državljani zahvaljujući „zlatnim pasošima“. Neki su u dobrim vezama s Putinom. Sankcije uvedene Rusiji za njih predstavljaju pretnju – i problem za vladu u Nikoziji, piše Dojče vele.

Novinar radio-stanice 105.7 pozdravlja svoje slušaoce na Kirpu – na ruskom. Ovde na jugu ostrvske države, u Limasolu, prisutnost Rusa se vidi na svakom koraku: ima ruskih prodavnica, škola, novina i, naravno, ruskih radio stanica.

Kipar je mnogima iz Rusije postao drugi dom. Većina od oko 40.000 Rusa na Kipru živi u ovom lučkom gradu – koga sad nazivaju i Limasolgrad.

Pravo na boravak su stekli „zlatnim pasošem“, što je za vladu u Nikoziji dugo bio unosan posao. Ko god je uložio dva i po miliona evra, na primer u neku luksuznu nekretninu, mogao je dobiti državljanstvo.

Program je okončan pre dve godine nakon korupcijskog skandala.

No na internetu se još mogu naći stare reklame: „Živite i radite slobodno u bilo kojoj zemlji EU, postanite građanin sveta i putujte bez vize u 158 zemalja. Poslujte u Evropi i iskoristite poreske pogodnosti. Stvorite sebi mogućnost studiranja na evropskim univerzitetima uz povoljne uslove – sve vam je to moguće u roku od pola godine. Dobrodošli na Kipar!“

Već dve godine, dakle, Kipar mora da se snalazi bez ove profitabilne grane ekonomije. Ali ostao je novac onih koji su na vreme iskoristili mogućnost naseljavanja: gotovo pet posto stanovnika Republike Kipar su iz Rusije, među njima i neki koji imaju vrlo dobre veze s predsednikom Putinom.

Jedan od tih kiparskih Rusa je Viktor Vekselberg, koji se nalazi na američkoj listi sankcija. Njegova frima je najveći deoničar Kiparske banke (Bank of Cyprus).

Još jedan istaknuti Kipranin s bliskim vezama u Kremlju je industrijalac Aleksander Ponomarenko.

Ukoliko bi se u nekom daljnjem koraku sankcija protiv Kremlja Rusima poput njih oduzeo pasoš Kipra, stvari bi mogle postati nezgodne za Vladu u Nikoziji.

Rat Rusije protiv Ukrajine sve više dovodi Kipar u težak položaj. Vazdušni prostor iznad ostrva je zatvoren za ruske avione. Ako karantin potraje, predstoje i teški dani za kiparski turizam.

„Rusija je naše drugo po veličini tržište, a i Ukrajina je bila obećavajuće tržište koje je našoj zemlji donelo značajne sume“, objašnjava Filokipros Rosonidis, predsednik Udruženja hotelijera Kipra.

I kiparski ministar finansija Konstantínos Petrídis je svestan u kojoj meri bi potencijalni pad turizma mogao pogoditi ostrvsku državu.

„Rusija čini 25 posto turizma na Kipru. Ako to izgubimo, pad bruto društvenog proizvoda bi mogao iznositi i do dva odsto“, objasnio je Petrídis u razgovoru za medije, nekoliko dana nakon uvođenja EU-sankcija Rusiji. Na kraju se Kipar ipak pridružio odlukama EU.

„Vrlo smo zabrinuti. Ne samo zbog rata, nego i ekonomski. Turisti iz Rusije i Ukrajine neće doći na Kipar, njih nema… Ovde u Nikoziji je ta priča završena. Nema šanse da se od ovog oporavimo i ponovo stanemo na noge. Turisti su otišli – ovaj nas je rat dokrajčio“, žali se jedan trgovac.

Kiparski predsednik Nikos Anastasiades sada mora da odluči u kojoj meri će Kipar podržati sankcije EU protiv Rusije. Jer, ukoliko se misli ozbiljno, tada bi i bankovni računi njegovih novih ruskih državljana morali biti pročešljani i eventualno zamrznuti.

za (ARD)

Nastavljanjem korišćenja veb lokacije prihvatate upotrebu kolačića. Više informacija

Podešavanja kolačića na ovoj veb stranici postavljena su na „omogućavanje kolačića“ kako bi vam pružili najbolje iskustvo pregledavanja. Ako nastavite da koristite ovu veb stranicu bez promene postavki kolačića ili kliknete na „Prihvati“ u nastavku, vi pristajete na to.

Zatvori