Brnabić
20 марта, 2022

Armija

Poseta komandanta Nacionalne garde Kipra

 

10.08.2021.

Izabrala: Dragana Ivanović

Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, u zvaničnu posetu Republici Srbiji doputovao je komandant Nacionalne garde Kipra general-potpukovnik Dimokritos Zervakis.

Cilj posete je razmatranje aktuelne političko-bezbednosne situacije u regionu, razmena iskustva iz angažovanja oružanih snaga na suzbijanju zarazne bolesti kovid 19 i unapređenje saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Kipra.

Svečani doček generala Zervakisa priređen je danas u Generalštabu Vojske Srbije, gde su potom održani zvanični razgovori generala Mojsilovića i Zervakisa i dveju delegacija. Tokom sastanka su istaknuti tradicionalno dobri i prijateljski odnosi naših zemalja i izraženo je opredeljenje za dalje unapređenje dostignutog nivoa saradnje u oblastima od obostranog interesa, pre svega u vojno-vojnom domenu.

U okviru zvanične posete Republici Srbiji, general Zervakis će posetiti 72. brigadu za specijalne operacije, i položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Vojna svečanost povodom upućivanja odeljenja vojne policije Vojske Srbije u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija na Kipru održana je 19. aprila u kasarni „Banjica“ u Beogradu.

Reč je o prvoj jedinici koju Vojska Srbije angažuje na Kipru nakon trogodišnje pauze. Prethodno je, od 2011. do 2018. godine, u ovoj misiji učestvovala jedinica Vojske Srbije ranga pešadijskog voda.

Odeljenje vojne policije će biti angažovano u sastavu britanskog kontingenta u ovoj misiji, što će predstavljati prvo zajedničko angažovanje naše i britanske vojske posle Drugog svetskog rata.

Komandiru odeljenja starijem vodniku prve klase Viktoru Uroševiću zastavu Republike Srbije uručila je načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Mirjana Milenković, uz poruku da savesno i odgovrno izvršavaju sve dodeljene zadatke u misiji, dostojno prezentuju lik i delo pripadnika Vojske Srbije i grade dobre odnose sa svim učesnicima u misiji.

Svečanosti je prisustvovala ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu Šan Maklaud i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Mirovna operacija Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP) uspostavljena je Rezolucijom Saveta bezbednosti UN iz 1964. godine, a Vojska Srbije je učešće u misiji otpočela 21. oktobra 2010. godine.

Nastavljanjem korišćenja veb lokacije prihvatate upotrebu kolačića. Više informacija

Podešavanja kolačića na ovoj veb stranici postavljena su na „omogućavanje kolačića“ kako bi vam pružili najbolje iskustvo pregledavanja. Ako nastavite da koristite ovu veb stranicu bez promene postavki kolačića ili kliknete na „Prihvati“ u nastavku, vi pristajete na to.

Zatvori