Kipar: SAD ukinule embargo na oružje, što se smatra istorijskom odlukom
8 фебруара, 2023
Kipar kao kulisa neobične ljubavne priče
8 фебруара, 2023

Na Kipru otkrivene nove rezerve gasa

Na Kipru otkrivene nove rezerve gasa

 

25.08.2022.

Izabarala: Dragana Ivanović

 

Kompanija Eni saopštila je da je otkrila važnu rezervu gasa na oko 160 kilometara od obale Kipra sa bušotinom Kronos-1, u Bloku 6, na dubini vode od 2.287 metara. Blokom upravlja Eni Kipar sa 50% udela. TotalEnergies je partner sa preostalih 50%, prenosi sajt Blic pisanje breakinglatest.news.

Kako navode, preliminarne procene ukazuju na približno 2,5 TCF (triliona kubnih stopa) gasa na mestu, sa značajnim dodatnim potencijalom koji će biti procenjen dodatnom istražnom bušotinom.

Bušotina je naišla na veliki gasni stub u nizu stena karbonatnog rezervoara sa dobrim do odličnim svojstvima. Intenzivna kampanja prikupljanja podataka istakla je ukupnu neto platu od preko 260 metara sa intervalima koje karakteriše odlična propustljivost. U toku su inženjerske studije za ubrzani razvoj otkrića.

Bušotina Cronos-1 je četvrta istražna bušotina koju je izbušila Eni Kipar i druga u Bloku 6, nakon otkrića gasa Calipso-1 2018. Otkriće Cronos-1 stvara uslove da dovede do daljih potencijalnih količina gasa u regionu i predstavlja jednu od akcija koje je Eni ostvario da podrži snabdevanje Evrope dodatnim gasom.

Ovo otkriće potvrđuje efikasnost Eni-jeve strategije istraživanja, koja ima za cilj stvaranje vrednosti kroz duboko poznavanje geoloških basena i primenu zaštićenih geofizičkih tehnologija. Eni je prisutan na Kipru od 2013. godine. Kompanija upravlja blokovima 2, 3, 6, 8 i 9 i ima udeo u blokovima 7 i 11 kojima upravlja TotalEnergies.

Nastavljanjem korišćenja veb lokacije prihvatate upotrebu kolačića. Više informacija

Podešavanja kolačića na ovoj veb stranici postavljena su na „omogućavanje kolačića“ kako bi vam pružili najbolje iskustvo pregledavanja. Ako nastavite da koristite ovu veb stranicu bez promene postavki kolačića ili kliknete na „Prihvati“ u nastavku, vi pristajete na to.

Zatvori